De afgelopen jaren  is er flink geïnvesteerd om de jeugd in en rond Noordwolde in aanraking te laten komen met muziek. Want muziek maken is leuk en maakt slim! Met een toekomstbeeld voor ogen waaronder nieuwe aanwas van jeugdleden voor de Woudklank, zijn Jan Bekhof en Ellis Nijdam zo’n vier jaar geleden gestart met het benaderen van  basisschool ‘de Vensterschool’.  Op de vraag of het mogelijk was om de kinderen onder schooltijd muziekles te geven, werd enthousiast gereageerd. Er hebben gesprekken plaatsgevonden en er zijn diverse introductielessen en muzieklessen gegeven op de basisschool . Dit was zeer succesvol en voor herhaling vatbaar!

Muziekprojecten op alle basisscholen in Noordwolde was een logisch gevolg. Inmiddels is er een samenwerkingsverband tussen de Woudklank en de stichting  Fryske  Blaasakademy (FBA) . Het grote en welbekende ‘Kinderen Maken Muziek’ project was een grootschalig en intensief samenwerkingsverband waaruit vele kinderen het muzikale pad zijn ingeslagen en waar diverse leerlingen/nieuwe jeugdleden uit zijn gekomen voor ‘de Woudklank’.  Voor het fanfareorkest zijn dit  de koper- en saxofoon leerlingen..

plein-522x391Project ‘Kinderen Maken Muziek’

Jeugdorkest ‘de Notenkrakers’ is ontstaan uit de schoolprojecten. Leerlingen meldden zich aan voor een muzikaal vervolg in de vorm van groepsles en voor de muzieklessen.  Een idee van Ellis was het om een jeugdgroep/orkest te beginnen en zo het groepsproces te stimuleren en het samenspel te bevorderen. Want wat is nu leuker dan samen muziek maken!?

Alle kinderen uit het jeugdorkest hebben wekelijks les en het doel is om in ieder geval het A-diploma te behalen. Zo hebben ze een basis die nodig is om in het jeugdorkest te spelen en zich verder te kunnen ontwikkelen. Sommigen hebben inmiddels hun B-diploma behaald wat zeer wenselijk is om in het A-orkest te kunnen meespelen! ‘De Notenkrakers’ bestaat inmiddels uit 12 leden en is twee jaar geleden ontstaan. Met de doorstroom van de nieuwe leerlingen zijn het straks 26 kinderen die samen het jeugdorkest vertegenwoordigen. Iets om trots op te zijn! De diverse instrumenten zijn: Alt saxofoon, tenorsaxofoon, trompet, bugel, bariton en slagwerk. Melroy en Jurgen zijn de slagwerkers van het jeugdorkest. Slagwerkdocent is Anne-Symen.DSC04009.ARW

Jan bekhof, Elly van Veen en Ellis Nijdam vormen samen de commissie jeugdbeleid. Voor Ellis is het als dirigente en docente een geweldig leuke groep enthousiaste kinderen om mee te werken. Ze hoopt haar passie voor de muziek, haar enthousiasme en gedrevenheid over te brengen op hen. Het doel is om samen muziek te maken, het groepsproces te bevorderen en hun muzikale kennis te vergroten.  Ze spelen op dit moment vierstemmige muziek. Iedereen heeft een eigen partij en geen partij kan gemist worden.

Ellis voor het jeugdorkest